800 g carne vită tăiată în cubuleţe de 3 – 4 cm
(eu am luat carne de vită porţionată pentru gulaş)
150 g bacon
700 ml vin roşu demidulce
500 ml apă (sau supă)
1 ceapă roşie
1 morcov
1 lingură faină
2 căţei de usturoi
1lingură bulion
2 legături bouquet garni
3 – 4 linguri ulei de măsline
150 g ciuperci
12 cepe verzi
100 g unt
sare, piper
Pentru garnitura :
6 – 7 cartofi albi potriviţi
100 g unt
1 legatură pătrunjel
Cantităţi necesare pentru 4 porţii
Grad de dificultate : mediu
Timp de preparare : 4 h
Cost aproximativ : 60 lei
Se curăţă şi se taie morcovul rondele şi se pune deoparte.
Se curăţă şi se toacă mărunt ceapa roşie şi se pune deoparte.
Se încinge uleiul şi se călesc feliile de bacon (eu le-am pus aşa cum sunt, oricum se vor destrăma la cuptor după 3 ore), câte 2 – 3 minute pe fiecare parte. Se scot şi se pun deoparte.
Se spală şi se usucă carnea cu un prosop de bucătărie de hârtie.
În acelaşi ulei se pun bucăţelele de carne şi se călesc timp de 3 – 4 minute pe fiecare parte.
Când vor fi gata bucăţelele de carne se dau deoparte, se pot pune peste bacon.
Se căleşte ceapa şi morcovul în acelaşi ulei timp de câteva minute (5 – 6 minute).
Se încinge cuptorul la maxim.
Între timp se aşează baconul şi bucăţelele de carne într-o cratiţă din fontă, se săreaza, se piperează şi se pudrează cu făina.
Se dau 4 – 5 minute la cuptor, după care se scot din cuptor, se întorc pe partea cealalată şi se mai lasă timp de 4 – 5 minute la cuptor.
Se scoate cratiţa din cuptor, se adaugă vinul, apa (sau supa), căţeii de usturoi zdrobiţi, morcovul, ceapa, bulionul şi buchetelul de plante aromatice bouquet garni, se acoperă cu capac şi se dă la cuptor, pentru aproximativ 3 ore, la o temperatură de 160oC.
Se verifică din când în când, astfel încât dacă sosul scade prea mult, se mai adaugă apă / vin, pentru a nu se arde preparatul.
Cu vreo 50 min. înainte de a fi gata preparatul, separat, se curăţă cartofii, se spală şi se toacă în cubuleţe. Se pun la fiert în apă cu sare. Când s-au fiert cartofii, se scurg şi se pun într-un bol.
Se topeşte untul, se toacă pătrunjelul şi se amestecă cu cartofii scurşi.
Separat, ceapa verde se căleşte în unt amestecat cu ulei, timp de 5 – 6 min.
Se adaugă apă, cât sa o acopere, sare, o legatură bouquet garni şi se lasă timp de 30 min. sa fiarbă. Din când în când se mai poate adauga apă, dacă este necesar, pentru a nu se arde.
Când sunt gata, se dau deoparte.
Separat, se feliază ciupercile şi se călesc pe ambele părţi, într-o tigaie cu unt amestecat cu ulei, pe rând, astfel încât sa formeze un singur strat pe fundul tigăii.
Când sunt gata, se dau deoparte.
Când preparatul de la cuptor este gata, se adaugă ciupercile şi ceapa, se amestecă şi apoi se porţionează în farfurii.
Se porţionează şi cartofii fierţi şi se adaugă în farfurii, alături de tocaniţa de vită şi se serveşte.
Poftă bună !
Adaptata dupa o reteta din cartea Juliei Child.