Cantităţi necesare pentru patru porţii
Grad de dificultate : mediu
Timp de preparare : 1 h
Cost aproximativ : 80 lei
2 bucăţi peşte dorada
cimbru proaspăt şi uscat
2 căţei usturoi
1 lămâie
2 albuşuri de ou
2 kg sare grunjoasa
70 ml vin roşu
Pentru sos :
busuioc
cimbru
pătrunjel
rozmarin
mentă
sucul de la ¼ lămâie
ulei de măsline
sare, piper
(se pot adăuga orice alte plante aromatice doriţi)
Se amestecă albuşurile de ou cu sarea şi cu vinul, până se omogenizează.
Peştele se cumpără curăţat pe interior. Se spală peştele, pe interior şi pe exterior şi se şterge cu un prosop de hârtie.
Într-o tavă de cuptor se aşează amestecul de sare ca un pat şi se pune peste sare peştele.
În interiorul peştelui se pune o feliuţă de lămâie, un căţel de usturoi pisat, crenguţe de cimbru proaspăt şi crenguţe de cimbru uscat.
Se acoperă peştele cu foarte multă sare, astfel încât să nu rămână nici o porţiune ori gaură spre interior.
Se dă peştele la cuptor, la 180 0C şi se lasă 50 – 55 min.
Separat se prepară un sos pentru peşte din toate plantele aromatice din reţetă, care se taie mărunt, se amestecă cu uleiul şi zeama de la lămâie, se sărează şi se piperează şi se pune într-o sosieră.
Se scoate peştele din cuptor, se sparge crusta de sare, se dă la o parte pielea de pe peşte, se scot fileurile de peşte şi se aşează pe un platou, cu feliuţe de lămâie.
Peştele se poate servi cu cartofi curăţati de coajă, fierţi cubuleţe, peste care se toarnă unt fierbinte, pătrunjel tocat şi sare.
Pofta buna !