Cantităţi necesare pentru ~ 36 buc
Grad de dificultate : mediu
Timp de preparare : 40 min
Cost aproximativ : 35 lei
Pentru sushi :
1 cupă orez (lipicios, pentru sushi)
100 g somon afumat
1 pungă alge pentru sushi (nori)
1 avocado
1 castravete
seminţe de mac
1 linguriţă oţet de orez
2 linguriţe zahăr
Pentru servit :
pastă wasabi
ghimbir murat
sos soia
Se pune la fiert o cupă de orez lipicios pentru sushi, împreună cu 3 cupe de apa.
Se lasă 10 minute la fiert orezul, apoi se ia de pe foc, se acoperă oala în care a fiert cu un capac şi se mai lasă 10 minute.
Între timp, se amestecă pe foc, timp de 2 minute, o linguriţă de oţet de orez cu două linguriţe de zahăr. După ce orezul a stat acoperit se adaugă amestecul de oţet cu zahăr şi se amestecă bine.
Între timp se taie somonul, castravetele şi avocado-ul în fâşii.
Pentru a se face rulourile se foloseşte un suport de bambus.
Se aşează pe suportul de bambus o foaie de alge (nori), peste care se adaugă într-un strat uniform orezul.
Se lasă la unul din capete o porţiune de alge neacoperită.
Peste orez se adaugă fâşii de somon, castravete şi avocado.
Se umezeşte cu apă partea din alge neacoperită de orez.
Cu ajutorul suportului de bambus, se rulează foaia de alge, într-un rulou iar la sfârşit partea umezită de alge se lipeşte pe rulou.
Se taie ruloul în rondele de sushi.
Rulourile se pot face alternative: cu somon şi castravete, cu somon, castravete şi avocado, doar cu somon, doar cu castravete.
Într-o a doua variantă, uramaki sushi se prepară astfel : peste suportul de bambus se aplică o folie de plastic.
Peste folia de plastic se aplică direct orezul, în aceeaşi formă ca şi foaia de alge.
Peste orez, se aplică foaia de alge iar în interior se adaugă somonul şi castravetele tăiate fâşii.
Se rulează cu grijă orezul iar dupa ce am obtţnut un rulou, acesta se dă prin seminţe de mac.
Se taie ruloul în rondele de sushi.
Sushi se serveşte cu sos de soia, pastă de wasabi şi ghimbir murat.
Poftă bună !