Cantităţi necesare pentru o forma
Grad de dificultate : mediu
Timp de preparare : 1h 45 min
Cost aproximativ : 38 lei
Pentru blat :
120 g făină
70 g migdale pisate
¼ linguriţă sare
125 g unt sărat
1/2 linguriţă zahăr
2 gălbenuăuri de ou
2 linguri apa rece
Făina, migdalele şi sarea se amestecă într-un robot de bucătărie. Se adaugă untul şi se omoenizează, până se obţine o compoziţie sfărâmicioasă. Se adaugă zahărul şi gălbenuşurile de ou şi se prelucrează în continuare în robot, până se incoroporează în compoziţie. Se adaugă 2 linguri de apă si se amestecă în continuare. Din aluat se formează o bilă, care se aplatizează în forma unui disc. Se înveleşte în folie de plastic şi se lasă la frigider 30 de minute.
Discul de aluat se întinde (pentru că este foarte lipicios şi greu de manevrat, eu il intind pe o folie de plastic sau pe hârtie de copt, astfel încat să-l pot lua cu totul şi să-l pun în formă).
Se pune aluatul în forma de tartă (prefer formele cu fund detaşabil) şi se lasa la congelator 15 minute.
Se preîncălzeste cuptorul la 180 de grade.
Aluatul se scoate de la congelator, se împunge aluatul cu o furculiţă pentru a putea elimina aerul care se formează sub el în cuptor.
Peste aluat se pune hârtie de copt iar apoi boabe de fasole, pentru a preveni formarea unei bule sub aluat (nu este o tragedie dacă nu puneti, nu se întamplă nimic).
Se lasă la cuptor 10 minute, se scoate tava, se elimină hârtia de copt şi boabele de fasole şi apoi se adaugă umplutura.
Pentru umplutură :
12 fileuri de anchois
10 – 12 capere
4 ouă
2 albuşuri de ou
200 g smântană pentru friscă
¼ linguriţă nucşoară rasă
½ linguriţă boabe de piper verde
15 – 20 măsline negre (fără sâmburi)
80 g mozzarella
7 – 8 roşii cherry
2 linguri de parmezan ras
4 cepe verzi (doar partea albă)
câteva frunze de busuioc
Se bat cele 4 ouă, apoi se adaugă 100 g smântana, rosiile cherry tăiate în jumate, măslinele tăiate în jumate, nucşoara rasă, piperul verde pisat, ceapa verde tocată, caperele şi parmezanul .
Amestecul se pune în crusta de aluat semicoaptă iar deasupra se presară feliuţele de mozzarella, se aşează fileurile de anchois şi frunzele de busuioc.
Se bat albuşurile de ou cu 100 g smântană şi se adaugă deasupra.
Se dă totul la cuptor pentru ~ 40 minute (la 180 de grade).
Se scoate tarta de la cuptor şi se lasă să se răcească.
Se porţionează tarta şi se serveste cu salată.
Poftă bună !