Cantităţi necesare pentru o forma
Grad de dificultate : mediu
Timp de preparare : 1h 40 min
Cost aproximativ : 20 lei
Pentru blat :
175 g făină
¼ linguriţă sare
125 g unt sărat
1 linguriţă zahăr
2 gălbenuăuri de ou
2 linguri apa rece
Făina şi sarea se amestecă într-un robot de bucătărie. Se adaugă untul şi se omoenizează, până se obţine o compoziţie sfărâmicioasă. Se adaugă zahărul şi gălbenuşurile de ou şi se prelucrează în continuare în robot, până se incoroporează în compoziţie. Se adaugă 2 linguri de apă si se amestecă în continuare. Din aluat se formează o bilă, care se aplatizează în forma unui disc. Se înveleşte în folie de plastic şi se lasă la frigider 30 de minute.
Discul de aluat se întinde (pentru că este foarte lipicios şi greu de manevrat, eu il intind pe o folie de plastic, astfel incat sa-l pot lua cu totul şi să-l pun în formă).
Se pune aluatul în forma de tartaă (prefer formele cu fund detaşabil) şi se lasa la congelator 15 minute.
Se preîncălzeste cuptorul la 180 de grade.
Aluatul se scoate de la congelator, se împunge aluatul cu o furculiţă pentru a putea elimina aerul care se formează sub el în cuptor.
Peste aluat se pune hârtie de copt iar apoi boabe de fasole, pentru a preveni formarea unei bule sub aluat (nu este o tragedie dacă nu puneti, nu se întamplă nimic).
Se lasă la cuptor 10 minute, se scoate tava, se elimină hârtia de copt şi boabele de fasole şi apoi se adaugă umplutura.
Pentru umplutură :
3 cepe roşii mari
3 ouă şi cele 2 albusuri care ne-au rămas de la blat
150 g smântană pentru friscă
150 g brânză Emmenthaler rasa
30- 40 g unt (3 linguri)
1 lingură ulei
sare, piper
nucşoară rasă
Se toacă mărunt doua dintre ceape şi se prăjesc în unt şi ulei (pentru că untul are un punct foarte scăzut de fierbere, eu adaug de fiecare dată o lingură de ulei, pentru a-i creşte punctual de fierbere) timp de 20 – 30 minute la foc mic.
Se ia ceapa de pe foc şi se lasă separat într-un vas pentru mai târziu.
Ceapa ramasă se feliază, în felii subţiri şi se prăjeste cu mare atenţie, timp de câteva minute, tot la foc mic, pe o parte şi pe cealaltă.
Ouăle se bat separat timp de 10 – 15 minute, pentru a fi foarte bine aerate.
Se adaugă smântana şi se bate amestecul în continuare.
Se adaugă în amestecul de ouă şi smântană ceapa tocată mărunt, brânza rasă, sare, piper, nucşoara rasă şi se pune amestecul în crusta de aluat semicoaptă.
Deasupra se aşează feliuţele de ceapă rămase.
Se dă quiche-ul la cuptor pentru 30 – 35 minute.
Se scoate, se lasă să se răcească şi se poate servi cu salată.
Pofta buna !