Cantităţi necesare pentru o forma
Grad de dificultate : mediu
Timp de preparare : 1h 30 min
Cost aproximativ : 15 lei
Pentru blat :
175 g făină
¼ linguriţă sare
125 g unt sărat
1 linguriţă zahăr
2 gălbenuăuri de ou
2 linguri apa rece
Făina şi sarea se amestecă într-un robot de bucătărie. Se adaugă untul şi se omoenizează, până se obţine o compoziţie sfărâmicioasă. Se adaugă zahărul şi gălbenuşurile de ou şi se prelucrează în continuare în robot, până se incoroporează în compoziţie. Se adaugă 2 linguri de apă si se amestecă în continuare. Din aluat se formează o bilă, care se aplatizează în forma unui disc. Se înveleşte în folie de plastic şi se lasă la frigider 30 de minute.
Discul de aluat se întinde (pentru că este foarte lipicios şi greu de manevrat, eu il intind pe o folie de plastic, astfel incat sa-l pot lua cu totul şi să-l pun în formă).
Se pune aluatul în forma de tartaă (prefer formele cu fund detaşabil) şi se lasa la congelator 15 minute.
Se preîncălzeste cuptorul la 180 de grade.
Aluatul se scoate de la congelator, se împunge aluatul cu o furculiţă pentru a putea elimina aerul care se formează sub el în cuptor.
Peste aluat se pune hârtie de copt iar apoi boabe de fasole, pentru a preveni formarea unei bule sub aluat (nu este o tragedie dacă nu puneti, nu se întamplă nimic).
Se lasă la cuptor 10 minute, se scoate tava, se elimină hârtia de copt şi boabele de fasole şi apoi se adaugă umplutura.
Pentru umplutură :
150 g spanac
3 oua
150 g smântană pentru friscă
30 g brânză tare rasă
8 cepe noi
40 g unt
sare, piper
nucşoară
Ceapa tocată se prajeşte în unt (pentru că untul are un punct foarte scăzut de fierbere, eu adaug de fiecare dată o lingură de ulei, pentru a-i creşte punctual de fierbere) timp de 1 – 2 minute la foc mediu, apoi se adaugă spanacul şi se amestecă in continuare pentru 5 – 6 minute, până se evaporă apa din tigaie.
Se adaugă sarea şi piperul, apoi nucşoara şi se gustă pentru a se potrivi la gust.
Se lasă amestecul să se răceasca pentru câteva minute si apoi se adaugă in ouale bătute cu smântana.
Amestecul se pune în crusta de aluat semicoaptă si deasupra se presară branza rasa iar la sfarârşit bucăţele mici de unt.
Se dă quiche-ul la cuptor pentru 30 – 35 minute.
Se scoate, se lasă să se răcească şi se poate servi cu o salată de lobodă, ridichi, ceapă şi patrunjel, asezonată cu sare, piper, ulei şi oţet.
Pofta buna !