bors-pescaresc

Bors pescaresc

1 somn de Dunarebors-pescaresc1
1 crap de Dunare

4 caraşi de Dunare
5 morcovi
2 bucăţi ardei gras
3 cepe
2 rădăcini de pătrunjel
2 rădăcini de păstarnâc
1 ţelină mică
6 – 7 cartofi
5 roşii decojite
2,5 l borş
pătrunjel, leuştean
sare, piper

Pentru servit :bors-pescaresc2
ardei iute

Cantităţi necesare pentru 15 l bors (multe porţii)
Grad de dificultate : mediu
Timp de preparare : 2 h 30 min.
Cost aproximativ : cine mai socoteşte ?!?!

Se curăţă peştele şi se porţionează (cel mai simplu este când ai un frate care face asta pentru tine :P).
Se toacă legumele, aşa cum preferă fiecare să le servească în borş.
Jumătate din cantitatea de morcovi, pătrunjel, păstârnac, ţelină şi cartofi se pun în 10 l de apă la fiert.
Se adaugă capetele de peşte şi se lasă să fiarbă bine.

bors-pescaresc3
Atunci când începe să fiarbă, se ia spuma de deasupra cu o paletă.
Dupa ce au fiert, se strecoară zeama şi se pune în continuare pe foc.

bors-pescaresc4

Se dau deoparte oasele din strecurătoare, iar legumele rămase pasează prin strecurătoare şi se adaugă în zeamă.

Se adaugă restul de legume tocate (cu exceptia roşiilor decojite) şi se lasă la fiert.
Roşiile decojite şi tocate se adaugă după ce au fiert cartofii, altfel cartofii se întaresc.
Spre sfârşit (dupa aproximativ 30 – 40 min. de cand s-au pus legumele la fiert) se adaugă borşul care a fost încălzit anterior şi se lasă să mai fiarbă 10 minute.
Se sărează si se piperează borşul după gust.
Se adaugă apoi peştele şi se lasă să fiarbă fără a se mai amesteca în borş, aproximativ 10 minute.
Se opreşte focul, se adaugă verdeaţa tocată, se ia oala de pe foc şi se acoperă cu un capac.
Se lasă aproximativ 20 de minute borşul acoperit, după care se poate servi cu ardei iute.
Bucăţile de peşte se pot scoate din borş şi aşeza pe o farfurie, separat, astfel încat borşul sa poată fi amestecat atunci când se serveşte în farfurii fără a se sfărâma bucăţile de peşte.
Poftă bună !

Scrie comentariul tau