navarin-vitel

Navarin de vitel cu legume de primavara

Cantităţi necesare pentru patru porţiinavarin1
Grad de dificultate : mediu
Timp de preparare : 3 h 30 min
Cost aproximativ : 50 lei

½ kg cartofi noi
8 morcovi tineri
8 cepe noi
1 praz
200 g fasole verde
sare, piper
900 g spată de viţel
3 linguri făină
300 ml vin roşu
2 linguri ulei de măsline
2 căţei usturoi
1 frunză de dafin
3 fire cimbru
3 fire rozmarin
800 ml apă / supă
50 g unt
1 linguriţă zahăr
1 linguriţă oţet balsamic
tarhon proaspăt sau uscat

Se ia o reţetă tradiţională de Paşte din Franţa, cu miel şi se transformă în ce ne trece prin cap, adica într-o reteta cu viţel.
Carnea de viţel se taie bucăţele mici, de aproximativ 3 cm (a nu se măsura carnea cu metrul, gastronomia nu este matematică!), se pudrează bucăţile de carne cu făină, sare şi piper. Se încinge uleiul într-o oală cu fundul gros (eu prefer oalele din fontă) şi se prăjesc în tranşe bucăţile de carne, pe fiecare parte, până se rumenesc uniform. Se scoate carnea şi se asează într-un castron.
În oala în care s-a prăjit carnea se adaugă vinul, usturoiul pisat, frunza de dafin, cimbrul şi rozmarinul.
Se lasă să fiarbă 5 – 10 minute, timp în care lichidul scade şi devine mai lipicios, apoi se toarnă apa / supa.
Se adaugă bucăţile de carne, de această dată toate şi se lasă să fiarbă.
Când ajunge la punctul de fierbere se îndepartează grăsimea în exces.
Se micşorează flacăra şi se lasă 2:30 – 3 h pe foc, fără capac.

navarin2

Dacă lichidul scade foarte mult şi carnea nu este încă fragedă, nu-i nici o tragedie, se mai adaugă lichid.
În ultimele 45 de minute se prepară legumele separat.
Cartofii noi se pun la fiert în apă şi sare şi se lasă până se fierb (se încearcă cu o furculiţă. Dacă sunt moi şi furculiţa intră uşor în ei, sunt gata).
Celelalte legume se prepară astfel : se scufundă în apă cu sare care fierbe, fiecare pe rând, conform timpilor de mai jos şi apoi se trec în apă rece (eventual cu gheaţă în ea), pentru a se înviora şi pentru a avea o textură crănţănoasă. Apa rece se schimbă după fiecare fel de legume.
Morcovii se fierb 5 minute, prazul se fierbe 5 minute, fasolea verde se fierbe 1 minut iar ceapa se fierbe intre 8 şi 10 minute.
Toate legumele, inclusiv cartofii, se aşează pe un platou şi se lasă deoparte până este gata carnea.
Când carnea de viţel este gata, se scoate din sos şi se pune pe un alt platou.
În sos se adaugă untul, pe bucăţele, sare, piper, zahăr şi oţet balsamic, pentru dulceaţă şi aciditate.
Se pune carnea la loc şi se mai lasă 4 – 5 minute.
Se scoate carnea apoi pe un platou, se adaugă sosul peste carne şi apoi se ornează cu legume şi cu tarhon.
Pofta buna !

navarin3

Scrie comentariul tau